Om Helsingborgs Filmstudio

Helsingborgs Filmstudio skapades under 1950-talets slut av entusiaster som journalisten Sven-Åke Jeppsson m.fl och ivrigt påhejad av Helsingborgs Dagblad. Därmed torde Helsingborgs Filmstudio vara en av Sveriges äldsta studios, som fortfarande är verksamma.

Under många år höll studion till på Capitol-biografen i konserthuset.

Helsingborgs Filmstudio har vid två tillfällen gästspelat på SF:s Filmstaden, men är nu tillbaka på Röda Kvarn, som är Helsingborgs äldsta fortfarande fungerande biograf. Den invigdes den 14 april 1918 med Victor Sjöströms berömda mästerverk "Berg-Ejvind och hans hustru". Röda Kvarn var alltså med redan under stumfilmstiden, men har kontinuerligt moderniserats och byggdes år 2000 om till en modern dubbelsalongbiograf genom ett trepartsavtal mellan fastighetsägaren, Helsingborgs stad samt Triangelfilm. Folkets Hus och Parker hyr nu biografen.

Helsingborgs Filmstudio försöker varje år att visa minst en "klassiker", d.v.s. en film från 1950-talet eller tidigare. Huvuddelen av programmet består dock av filmer, som aldrig visats i Helsingborg, snabbt försvunnit från repertoaren eller inte fått en ordentlig chans i Helsingborg.
Antalet nordiska filmer har minskat sedan Helsingborg med tre systerstäder fått den återkommande stora Nordiska Filmdagarna.
Varje visning på Helsingborgs Filmstudio inleds med en kort presentation.
Med reservation för tryckfel.
Valid: XHTML 1.0 Transitional & CSS2 - Copyright 2005-2007
Behöver du hjälp med att hitta till Filmstudion?
- Här finns en karta!